Τι σημαίνει σήμερα να είσαι τεχνικός και εργαζόμενος στο πεδίο

 

ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Ο.Τ.Ε.
Π.Ε.Τ. – Ο.Τ.Ε.
«Η ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
http://www.akom-ote.com info@akom-ote.com
Αθήνα, 13.04.2016

ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΤΙΣΜΟΣ

Τι σημαίνει σήμερα να είσαι τεχνικός και εργαζόμενος στο πεδίο

 

Ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλαγούν σε πανελλαδικό επίπεδο  απόψεις στις τοπικές γενικές συνελεύσεις της ΠΕΤ ΟΤΕ , που κορυφώθηκαν στην γενική συνέλευση της ΠΕΤ ΟΤΕ του Μάρτιου ,έτσι βρεθήκαμε  σε συνεχή επαφή με όλους τους συναδέλφους  αλλά και δράττοντας την ευκαιρία της συγκεντρωτικής επικοινωνίας στις κατά τόπους συνελεύσεις των τοπικών διοικουσών αναλύσαμε υμε και τονίσαμε μερικά από τα προβλήματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα τα μας ως εργαζόμενοι του οργανισμού που λέγεται ΟΤΕ . πολλοί αναφέρθηκαν σε κάποιες από τις έννοιες που θίξαμε και στην φετινή συνέλευση της ΠΕΤ ΟΤΕ χωρίς όμως να εξηγούν πλήρως το τι σημαίνουν έννοιες όπως απώλεια έργου , ψυχολογική εργασιακή  πίεση και έλλειψη σχεδιασμού  από μεριάς του συνδικάτου μας (που αφήνει τους εργαζόμενους εκθέτους απέναντι της διοίκησης ) . παραταυτα οι εργαζόμενοι Αναγνωρίζουν την ύπαρξη τους αλλά δεν δυστυχώς  μπαίνουν στην διαδικασία κατανόησης τους και σχεδιασμού πιέσεων και λύσεων μέσω του συνδικάτου και της διοίκησης .

Συνεχίζουμε να τονίζουμε  την αμφιθυμική καθημερινότητα στην εταιρία μας όπου από την μια ευαγγελίζεται την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και από την άλλη μειώνει συνεχεία την ανθρωπινή συμβολή στην λειτουργιά της , μειώνοντας σε αριθμούς το ανθρώπινο δυναμικό το οποιο δυναμιτίζεται συνεχως από περίτεχνες και αμφίβολες εθελούσιες  .

Την πίεση που βιώνουμε μέσω αυτής της συνεχής μείωσης , την απαίτηση για παροχή υπηρεσιών άριστης ποιότητας χωρίς την απαραίτητη ενδελεχή εκπαίδευση στις συνεχώς αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που ο ΟΤΕ ως η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών υιοθέτει .

Την δημιουργία συνέχων διαδικασιών  οι οποίες ξεκινούν και είτε βελτιώνονται στην  πορεία ειτε δεν βελτιώνονται ποτέ , όπως με την εξέλιξη του vobb όπου οι τεχνικοί του πεδίου θα είχαν υποστήριξη από το back office  το οποίο φυσικά “βούλιαξε “ και έτσι οι τεχνικοί πλέον πρέπει να παραμετροποιουν τα router και ιδιαίτερα τα oxygen όπου πρέπει να τα αναβαθμίζουν οι ίδιοι  , αντιμετώπιση των πελατών για την οποία δυσαρέσκεια έχει δημιουργηθεί πριν καν την επίσκεψη του τεχνικού και να αξιολογείται από αυτό , φωτογραφίες  που ο τεχνικός πιέζεται γιατί δεν επισύναψε (συνήθως λογω συστημικου προβλήματος και η λύση είναι ο τεχνικός να πιέζει άλλο συνάδελφο στο γραφείο να προσπαθεί μέσω Siebel ) . Η λίστα μεγάλη για να καλυφθεί σε ένα κείμενο .

Η εταιρία καλά κάνει  και εξελίσσεται , πρέπει όμως και οι εργαζόμενοι παράλληλα να εξελίσσονται και να εκπαιδεύονται τα δε συνδικάτα πρέπει και αυτά να εξελίσσονται σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και όχι να συνδιοικούν με τους διοικούντες.

Όμως μηπως με την  ραγδαία εξέλιξη  μεινει ο τεχνικος χωρις αντκειμενο;

Τι θα κάνει ένας 40 50- χρονών άνεργος και μεσηλικας ;

Η απάντηση ενός επιχειρηματία είναι ότι ακολουθώντας τις εξελίξεις απλά αλλάζει η μορφή του αντικείμενου όμως η εκπαίδευση στα νέα δεδομένα δεν μπορεί να είναι προαπαιτούμενο από τον εργαζόμενο αλλά από την επιχείρηση .Αύτη επιλεγεί τις παραμέτρους του προϊόντος αυτή πρέπει να εκπαιδεύσει τον εργαζόμενο

ΙΔΟΥ ΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΙΣΜΟΥ . ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ  ;

Η πραγματικοτητα που βιωνουμε εχει ονομα , ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΙΣΜΟΣ (από το McDonaldism λόγω της «πρωτοποριακής» πρακτικής της παγκόσμιας αλυσίδας ταχυεστίασης McDonalds). Οι μελετητές της πρακτικής της McDonalds έχουν εντοπίσει τις βασικές αρχές της:

Α) Αποτελεσματικότητα. Στο όνομά της, ο πελάτης κάνει τη δουλειά που πριν θα έκαναν οι υπάλληλοι.(Σας θυμίζει κατι , πχ ότι ο πελάτης παραλαμβάνει τον εξοπλισμό του και τον εγκαθιστά ) Όσον αφορά τους υπαλλήλους, αυτοί συχνά βρίσκονται να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς δυνατότητες συμμετοχής σε διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το εργασιακό αυτό περιβάλλον χαρακτηρίζεται κυρίως από τον πολύ έντονο καταμερισμό εργασίας, την επαναληπτικότητα των κινήσεων και την έλλειψη υποκίνησης προς εργασία.

β) Υπολογισιμότητα. Δίνεται έμφαση σε ό,τι μπορεί να υπολογιστεί, να μετρηθεί και να ποσοτικοποιηθεί.ΔΕΙΚΤΕΣ –ΔΕΙΚΤΕΣ -ΔΕΙΚΤΕΣ  Η ποσοστικοποίηση αναφέρεται στην τάση να δίνεται έμφαση στην ποσότητα έναντι της ποιότητας. Η υπολογισιμότητα αφήνει ελάχιστο ή καθόλου χώρο στους εργαζόμενους για ανάπτυξη σκέψεων, διαλόγου και συμμετοχής σε λήψη αποφάσεων. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσονται αισθήματα αποξένωσης, η αίσθηση της αλλοτρίωσης, και, πέραν τούτων, η απογοήτευση που επέρχεται λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης και εντονότερης αυτοματοποίησης της εργασίας που οδηγεί και σε απώλειες θέσεων εργασίας. Από όλη αυτή τη διαδικασία οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι managers ,της  περιόδου  “service by numbers”.

Γ) Προβλεψιμότητα .Ο εξορθολογισμός αφορά μια εντεινόμενη προσπάθεια διασφάλισης της προβλεψιμότητας, δηλαδή την προσπάθεια δόμησης του περιβάλλοντος κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εξωγενείς δυνάμεις να μην είναι σε θέση να προκαλούν ανισορροπία στο εσωτερικό του συστήματος. Οι «ορθολογικοί άνθρωποι» έχουν ανάγκη να ξέρουν τι να αναμένουν , πότε να το αναμένουν και ποιες πορείες δράσης πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που επέλθει το αναμενόμενο. Συμφώνα με κάποιους τι βλάβες αντιμετωπίζουμε αφού όλα έχουν προβλεφθεί και λυθεί στις διαδικασίες . Μηδενίζεται η αξία του έργου μας «έλα μωρέ μια στο τόσο ανεβαίνεις και σε μια σκάλα τι έγινε , έλα μωρέ τι δουλεία είναι 5 λεπτά «

 

4) Έλεγχος και αντικατάσταση των ανθρώπων με μη ανθρώπινες τεχνολογίες (“nonhuman technologies)”. Η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από την μη ανθρώπινη τεχνολογία συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερο και στενότερο έλεγχο. Η μεγάλη αιτία για την αβεβαιότητα και την αδυναμία προβλεπτικότητας σε ένα σύστημα εξορθολογισμού είναι οι άνθρωποι, τόσο οι εντός του συστήματος εργαζόμενοι όσο και οι εξυπηρετούμενοι από αυτούς. Γι’ αυτό, τα πάντα προσυσκευάζονται, προμετρώνται, ελέγχονται αυτόματα.

Εν ολίγοις, η θέση του Μακντοναλντισμού είναι ότι οι άνθρωποι είναι η «μεγάλη πηγή αβεβαιότητας, αδυναμίας πρόβλεψης και αναποτελεσματικότητας σε κάθε σύστημα εξορθολογισμού»

Και φτάνουμε στο αξιολόγιο  , μια έννοια που πρέπει να είναι εργαλείο αξιοποίησης του προσωπικού βελτιώσεις δυνατοτήτων και εύρεσης και διόρθωσης αδυναμιών όλου του συστήματος έχει μετατραπεί σε μοχλό πίεσης και κατά παραγγελία δεδομένο μείωσης η ενδυνάμωσης προσωπικοτήτων κατά το δοκούν .Για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε με ανάλυση αλλά και προτάσεις .

Η Ακομμάτιστη Ενότητα , η τρίτη δύναμη της ΠΕΤ ΟΤΕ στην περιφέρεια είμαστε  σε συνεχή επικοινωνία έχοντας πάντα ως αποστολή την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της αλλά και εν γένει των συναδέλφων εργαζομένων στον ΟΤΕ .

Πυλώνες των θέσεων μας   πάντα ήταν είναι και θα είναι η σπουδαιότητα  της συναδελφικής αλληλεγγύης χωρίς κομματικές διασυνδέσεις η εξαρτήσεις , ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός που ως στόχο έχει την βελτίωση των αμοιβών,  των συνθηκών εργασίας και ασφάλισηςως  και ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των θέσεων εργασίας

Θα ρωτήσει κάποιος γιατί; ποια παράταξη δεν τα θέλει ;

Ποια παράταξη δεν θέλει και δεν είναι σκοπός της κ αι η βελτίωση των αμοιβών,και των συνθηκών εργασίας και της ασφάλειας  ;

ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ  Μ-Ο-Ν-Ο       ΑΥΤΑ και συνεχίζουμε ενωμένοι και αγωνιστικά και σας καλούμε να συνταθείτε τον αγώνα αυτό

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s