Αξαφνα η κυβέρνηση με τον συνήθη πλέον τρόπο στην εποχή των μνημονίων προχώρησε στην μεταβίβαση του 5% των μετοχών στις 18 Οκτώβριου 2016 ,που ανήκαν στο Ελληνικό κράτος ,στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό φυσικά την πώληση τους η οποία αν ολοκληρωθεί αφήνει στο ελληνικό κράτος το 1% αφαιρώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε πολλά θέματα .
Ειπώθηκε ότι έτσι και αλλιώς καμία κυβέρνηση δεν το είχε χρησιμοποιήσει άρα δεν αλλάζει και κάτι . Βέβαια κάποιοι ξεχνούν ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου ισχυρού δικαιώματος αποτελεί διαπραγματευτικό εργαλείο , χωρίς να χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις . Επίσης το ότι κάποιος δεν το χρησιμοποίησε ενεργά μέχρι σήμερα σημαίνει ότι πρέπει να το παραδώσουμε ; Να μην μπορεί δλδ να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ; Τι λογική χάραξης στρατηγικής είναι αυτή ;
Στην χώρα μας το τηλεπικοινωνιακό τοπίο είναι ιδιαίτερο .Ο οργανισμός στον οποίο εργαζόμαστε ελέγχει δυναμικά μέσω της υποδομής του , των επενδύσεων του και της δυναμικής των εργαζομένων του την αγορά . Αυτό σημαίνει ότι χωρίς μια ισομερή επικοινωνία με το κράτος (όχι την εκαστοτε κυβέρνηση ) μπορεί να προκύψουν μεγάλες αλλαγές .
Ήδη βιώνουμε την πραγματικότητα της διαφοράς αντιμετώπισης μεταξύ των εργαζομένων που μπήκαν στην εταιρία πριν από την 1/3/2015 και μετά . Πειραματικές συνταγές εργασιακών σχέσεων ήδη δοκιμάζονται με τις εταιρίες υπενοικίασης προσωπικού όπως η E-VALUE αλλά και μέσα στην ΟΤΕ-Cosmote .
Συμφώνα με το γερμανικό μοντέλο το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η «μικροεργασία» τα λεγόμενα mini jobs ,κατηγορία απασχόλησης αντί εργασίας . στην οποία επιμερίζονται γυρω στα 7,8 εκατομμύρια στη Γερμανία και η «εργασία του 1 ευρώ την ώρα» (1 euro job).
Θα ακούσουμε διάφορα όπως ότι έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , η οποία θα είναι ευέλικτη και θα βολεύει το προσωπικό και αλλά τέτοια μυθεύματα . Όμως η αλήθεια είναι ότι με αυτόν τον τρόπο καταστρατηγείται το ανώτατο όριο ωρών εργασίας την εβδομάδα, το ωράριο αλλά και οι θέσεις πραγματικής πλήρους απασχόλησης αφού οι κανονικές δουλειές «σπάνε» σε δουλειές μερικής απασχόλησης αφού συν τοις άλλοις για τα mini-jobs θα πληρώνονται αισθητά λιγότερες εισφορές .Άρα μερική απασχόληση αντί εργασίας; Ο εργοδότης κερδίζει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές , μικρότερο κόστος , μικρότερη φορολογία ενώ ο εργαζόμενος μεταλλάσσεται σε απασχολισημο διότι εξαφανίζεται η έννοια της εργασίας μέσα στον οργανισμό .
Τα τερτίπια των managers θα φέρουν και αυτόν τον θεσμό όπως και τους προηγούμενους στο όνομα της κερδοφορίας ( και θα ονομαστούν εργασιακές μεταρρυθμίσεις ) , χωρίς όμως να αναφέρουν το πόσο πρόσκαιρη είναι αυτή . Διότι η συνεχής αποδυνάμωση του εργατικού δυναμικού δημιουργεί μελλοντικές ζημιές στην πραγματική παραγωγικότητα , που όταν το δείξουν οι αριθμοί και οι δείκτες το φταίξιμο φυσικά θα πέσει πάλι στον εργαζόμενο .
Η συνεχής παράδοση του έργου όπως έχουμε προαναφέρει στους εργολάβους (ουπς εννοούσαμε συνεργάτες )σημαίνει απρόβλεπτα χρονικά πλαίσια παράδοσης , κακή ποιότητα και κακή εμπειρία πελάτη . Έχουμε εξηγήσει ότι ελλοχεύουν μεγάλα κόστη σε χρόνο , χρήμα αλλά και εικόνας για τον όμιλο . ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ το κόστος των φθηνότερων υλικών, των κακοτεχνιών αλλά και των πληγών της εικόνας μας από τους εργολάβους.Το επιχείρημα της ελάττωσης του κόστους ξεχνώντας ηθελημένα τα παραπάνω από τους μάνατζερ της αγοράς φθίνει διότι η ίδια η ελεύθερη αγορά το εξαφανίζει .Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο η παγκόσμια αγορά εξισορρόπησε το κόστος παράγωγης στην Βραζιλία (όπου μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες μετέφεραν τις μονάδες παράγωγης τους ) με το κόστος παραγωγής στην Γαλλία (μια από τις ακριβές χώρες σε κόστη παραγωγής ) και το κόστος παραγωγής της Κινάς θα εξισορροπηθεί στην επομένη τριετία με αυτό των ΗΠΑ. Αυτό μας λέει ότι ακόμα και να βγάλουμε από την εξίσωση τα προαναφερόμενα κόστη ( κακοτεχνίες , κακά υλικά κλπ) αν όχι σήμερα αλλά στο κοντινό μέλλον το consolidation ακόμα και ονομαστικά θα είναι πιο ακριβό .Οι μεγάλες οικονομίες στρέφονται στην παραγωγή έργου και προϊόντων τα οποία θα είναι φτιαγμένα κατά παραγγελία όπως τα ζητά ο καταναλωτής και όχι μαζικά .Αυτό προϋποθέτει μόνιμο καταρτισμένο προσωπικό .Ένα κεφάλαιο που ο ΟΤΕ ήδη το έχει και μπορεί να το ενδυναμώσει .Άρα γιατί προχωρα σε λύσεις όπως ίσως τα mini jobs ; Η ακομμάτιστη ενότητα είναι συνεχώς παρουσα στις εξελίξεις και πρεσβεύει την σπουδαιότητα της συναδελφικής αλληλεγγύης χωρίς κομματικές διασυνδέσεις η εξαρτήσεις , τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό που ως στόχο έχει την βελτίωση των αμοιβών, των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης και ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των θέσεων εργασίας. Μέσα από κάθε θεσμικό τρόπο αλλά και στην καθημερινότητα μας ως τεχνικοί ,ως συνάδελφοι .Καλούμε λοιπόν όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση . Το λάθος θριαμβεύει όταν το σωστό δεν ακούγεται . Ας είμαστε συνοδοιπόροι στο να ηχεί ΤΟ σωστό .