ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ; ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ;

cropped-output_9aqsiw1.gif

 

 

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ;

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

 

Όταν κάποιος λέει ότι κάτι  “δεν μπορεί να χειροτερέψει” ουσιαστικά είναι σαν να προκαλεί το σύμπαν να τα κάνει λίγο χειρότερα .

Όποιας γενιάς ΟΤΕ και αν είναι κάποιος , είτε της δεκαετίας του ’80 είτε νεονομαζομενος ΟΤΕ αλλά στην  πραγματικότητα “oteσκλαβιτης” (όπως ΔΥΣΤYΧΩΣ τόσο εύστοχα αυτοαποκαλούνται αυτοσαρκαζόμενοι στο διαδίκτυο οι νέοι συνάδελφοι ) , ΕΝΑ ΑΚΟΥΣΜΑ- ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΣΟ ΜΑ ΤΟΣΟ ΟΙΚΕΙΑ .

Ποια είναι αυτή ; ΒΑΛΤΕ ΠΛΑΤΗ . Το ακούμε όλα αυτά τα χρόνια οι συνάδελφοι που ζούμε δεκαετίες μέσα στην οικογένεια του ΟΤΕ , το ακούμε και μειδίαζουμε ακόμα και οι συνάδελφοι που το κοντέρ έχει γράψει μόλις λίγα χρόνια .

Μόνο που οι χρησιμοποιούντες αυτή την έκφραση (παλιότερα ονομαζόμενοι προϊστάμενοι , τώρα που έχουμε μπει καλά στην ψηφιακή εποχή αποκαλούνται μάνατζερ  ) πλέον δεν θεωρούν το προσωπικό ,“μουλάρι” που το φορτώνουν μέχρι να σκάσει (απόλυτα φυσικό για αυτούς βέβαια) αλλά ως καινούργιο Άτλαντα που στην ΠΛΑΤΗ του φορτώνουν  όλο το “σύμπαν” που ονομάζεται ΟΤΕ , εμ …εννοούμε  πλέον κοσμοτε .

Κάθε μικρό χρονικό διάστημα το ολοένα και λιγότερο αριθμητικά προσωπικό επωμίζεται περισσότερο όγκο εργασίας , περισσότερες ευθύνες , περισσότερες δαιδαλώδεις διαδικασίες .

Στο κείμενο αυτό χρησιμοποιούνται πολλοί αρχαιοελληνικοί όροι αλλά δυστυχώς ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΣΤΟΙ για να περιγράψουν την τραγωδία που διαδραματίζεται .

Μέσα στους προηγούμενους μήνες σε όλα τα τεχνικά τμήματα όλοι οι συνάδελφοι έγιναν μάρτυρες αυτών που έχουμε προβλέψει.

Παρά τις  διαβεβαιώσεις της προηγούμενης χρονιάς ότι το project των πωλήσεων (leads) δεν έχει καμιά σχέση με το έργο μας και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε και να αφήσουμε να επιβληθεί  στην καθημερινή μας εργασία οτιδήποτε διαφορετικό ,οι εκπρόσωποι των πωλήσεων φέτος στο “σενάριο’’ δεν είχαν το ρόλο του καλού “μπάτσου’’ , όπως λένε στις ταινίες , αλλά του “κακού”. Εμμέσως πλην σαφώς παρουσίαζαν ότι το έργο των τεχνικών συρρικνώνεται και ότι αν δεν μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε πωλησεις θα…..

Βέβαια στις ερωτήσεις των τεχνικών για τις περσινές διαβεβαιώσεις και στην επιλογή του αν κάποιος θέλει να συμμετέχει η όχι η απάντηση ήταν έμμεσες απειλές .

Και να μην ξεχνάμε ότι στις συναντήσεις μανατζερς -προσωπικού γίνεται στατιστική ανάλυση των leads και υπάρχει πίεση για επίτευξη συνεχώς αυξανόμενων στόχων .

Γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερο ακόμα εργασιακό άγχος στον τεχνικό που τρέχει σαν καρτούν να προλάβει τα πάντα . Άγχος που μεταφράζεται σε επιβλαβείς φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Το παράλογο σενάριο βέβαια γίνεται πιο καφκικο διότι ο τεχνικός θεωρείται υπεύθυνος και για το αν μεταφράζονται τα leads σε πωλησεις , διαδικασία στην οποία αυτός/η δεν εμπλέκεται πουθενά πλην της έναρξης της διαδικασίας , όπως και φυσικά δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι αν ο πελάτης κάνει μια στοιχειώδη έρευνα θα διαπιστώσει την διαφορά (φυσικά προς τα επάνω) της προσφοράς που του γίνεται σε σχέση με τα καταστήματα , το διαδίκτυο αλλά και άκουσον άκουσον από τους ίδιους τους πωλητές όταν δεν τηλεφωνούν μέσω της διαδικασίας του lead .

Ο/η συνάδελφος βέβαια δεν έχει να ανησυχεί μονό με τα προαναφερθέντα . Το έργο μας εδώ και καιρό έχει πλαισoιοπηθει σε χρονικά “κουτάκια” που όλο και μικραίνουν . Πέρα από την πραγματικότητα των μονοπρόσωπων συνεργείων , ο τεχνικός πρέπει να διεκπεραιώνει το έργο, σε συνέχεια και μικρότερο χρονικό πλαίσιο , το οποίο δεν μικραίνει  μόνο στο χρόνο που είναι προβλεπόμενος , αλλά και με την συνεχή επιβάρυνση του τεχνικού με μικροκαθηκοντα , όπως φωτογραφίες , σχέδια , επισυνάψεις . Οι μάνατζερ ευτελίζουν αυτή την πραγματικότητα με φράσεις του στυλ «έλα τώρα για πέντε λεπτά», γνωρίζοντας βέβαια ότι αν προσθέσει κανείς τα πεντάλεπτα τρώγεται ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου εργασίας .ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ και σε αυτό το κομμάτι υπεύθυνος ποιος καταλήγει να είναι ΠΑΛΙ ; ΦΥΣΙΚΑ Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ . Δεν εγινε σωστά επισύναψη λόγο συστημικου λάθους , φταίμε .Δεν λειτούργει σωστά το WFM και επανεμφανίζονται οι εργασίες ,δεν κλείνουν , δεν φαίνονται τα αρχεία που επισυνάψαμε κλπ, φταίμε . Η λίστα είναι ατελείωτη και ΠΑΝΤΑ καταλήγει στο ότι φταίει ο/η τεχνικός .

Πλέον πρέπει από τον τρέχοντα μήνα ο κάθε συνάδελφος να σπαταλά ένα μικρό χρονικό διάστημα να καταχωρεί δεκαπεντάλεπτα , μετακινήσεις  κλπ . Μετακύληση ευθύνης αλλά και έργου , που αλλού φυσικά ;ΣΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ .

Και βέβαια η τραγωδία  έχει και έναν άλλο χαρακτήρα , τους εργολάβους , ουπς !!! εννοούσαμε συνεργάτες .Δεν προλαβαίνεις η δεν μπορείς τεχνικέ να ανταπεξέλθεις στις συνεχώς αυξανόμενες χρονικά , αριθμητικά και γνωσιακα απαιτήσεις ενώ ο αριθμός των τεχνικών συνεχώς μικραίνει   (που βέβαια στο θέμα γνώσης , πήρες ένα πληροφοριακό μεηλ με δυο φωτογραφίες δεν σου φτάνει ;ΜΑΘΕ ΜΟΝΟ ΣΟΥ , ), δεν πειράζει θα τα πάρει τα έργα ο εργολάβος . ( Που βέβαια έχουμε αναλύσει εκτενώς ότι φυσικά δεν είναι πιο φτηνός , απλά πιο προσμετρησιμος , στην ανακοίνωση μας για τον μακντοναλτισμο).

Στο θέμα του consolidation άραγε αν τα σχεδιαζόμενα από τους managers εργα  τα οποία υλοποιούνται από τους εργολάβους δεν πραγματοποιηθούν είτε σωστά είτε στην ώρα τους μήπως πάλι θα φταίμε εμείς οι τεχνικοί ;

Καταλήγουμε λοιπόν να τρέχουμε σαν χαμστερ στον εργαστηριακό τροχό και αν προς στιγμήν σταματήσουμε μας παίρνει η φόρα . Και ως αποτέλεσμα έχουμε επιπλοκές στην ψυχική μας και στην σωματική μας υγεία , και μάλιστα στην δεύτερη περίπτωση όχι σταδιακά αλλά και στιγμιαία αφού όλοι γνωρίζουμε ότι πλέον τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί ραγδαία .

Καταλήγουμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας διότι είναι και αυτή μια νέα στρατηγική (Παμπάλαιο βέβαια το διαίρει και βασίλευε) , που λαμβάνει χώρα στις συναντήσεις προσωπικού όπου αναφέρονται οι δείκτες του κάθε συναδέλφου , ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (δηλαδή με απλά λόγια  τι έκανε ) ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ( δηλαδή πόσα έκανε ),ενώ γνωρίζουν ότι η στιγμιαία συγκριτική στατιστική δεν έχει κανένα ποιοτικό αποτέλεσμα .

Πολλοί συνάδελφοι στρουθοκαμηλίζουν . Oλοι γεννιόμαστε αδαείς αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά το να αγνοείς ηθελημένα την πραγματικότητα .

Ακόμα χειρότερα υπάρχουν συνάδελφοι που οικειοποιούνται  τις έννοιες όπως σταθερότητα , συνέπεια και αγωνιστικότητα , με μόνο σκοπό το προσωπικό τους όφελος .

Καλούμε τους συναδέλφους με συνέπεια και σταθερότητα να συμπορευθούμε αγωνιζόμενοι συναδελφικά αλληλέγγυα χωρίς κομματικές διασυνδέσεις η εξαρτήσεις ,χωρίς την διάκριση του προσωπικού σε συναδέλφους  της δεκαετίας 80 , 90 της δεκαετίας του 2000 ,σε οτεπλασιτες-οτεσκλαβιτες ,χωρίς άνιση μεταχείριση του προσωπικού,  με μοναδικό μας στόχο  την βελτίωση των αμοιβών,  των συνθηκών εργασίας και ασφάλειας και ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ των θέσεων εργασίας.

Λεμε όχι στον εργασιακό ρατσισμό !!!!!

 

Δεν τα παρατάμε , το σήμερα είναι σκληρό το αύριο φαίνεται να είναι χειρότερο αλλά το άμεσο μέλλον μπορεί να αλλάξει αν αγωνιστούμε για αυτό .

Δεν πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι , δεν έχουμε την επιλογή να τα παρατήσουμε να καθόμαστε  και να θρηνούμε . ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε το τρόπο να βαδίσουμε μπροστά όχι ηγούμενοι τυφλά από τον οποιοδήποτε αλλά ως συνοδοιπόροι

 

Τα πανελλαδικά απανταχού μέλη της Ακομμάτιστης Ενότητας

 

Leave a comment