ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ

Μέρα ιστορίας η σημερινή , και με όλα αυτά που βιώνουμε άκρως επίκαιρη .Ο Γκάντι είχε πει ότι υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που κάνουν την δουλειά και εκείνοι που παίρνουν τα εύσημα . Να προσπαθούμε να ανήκουμε στην πρώτη ομάδα. Υπάρχει πολύ λιγότερος ανταγωνισμός. Όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται, αλλά όχι εξίσου. Όσοι ονειρεύονται το βράδυ στις σκονισμένες εσοχές του μυαλού τους, ξυπνούν την ημέρα για να καταλάβουν ότι είναι ματαιοδοξία: αλλά οι ονειροπόλοι της ημέρας είναι επικίνδυνοι άνθρωποι, γιατί μπορούν να δράσουν για τα όνειρά τους με ανοιχτά μάτια, για να τα καταστήσουν δυνατά .Και αυτό τους καταστα άκρως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ

 

socialpolicy4.gr_

Κάποιοι συζητούν για τον αν η ημέρα της πρωτομαγιάς είναι αργία ή απεργία . Από τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8ωρη εργασία με καλύτερες συνθήκες, η πρώτη Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των εργατών. Είναι συνδεδεμένη με τους εργατικούς αγώνες και αποτελεί φόρο τιμής στα πρόσωπα που χάθηκαν κατά την διάρκεια των ετών προκειμένου να αφήσουν στις επόμενες γενιές , σε μας ,παρακαταθήκη φυσιολογικές εργασιακές συνθήκες. Σήμερα, για κάποιους  δυστυχώς δεν είναι παρά μία αφορμή για αποχή από την εργασία, για χαλάρωση και ανάπαυση.

0

Φέτος βιώσαμε στην καθημερινότητα μας το ποσό τα εργασιακά μας δικαιώματα κερδίζονται και δεν χαρίζονται . Η μακροσκελής απεργία που οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις (το τι έγινε, η τεχνολογία ευτυχώς ,έδωσε σε κάθε συνάδελφο να το διαπιστώσει ο ίδιος , πέρα από τις περιγραφές των ανακοινώσεων των παρατάξεων ,τα ποστ στο facebook όπου κάποιοι έγιναν οι τσε γκεβαρα του διαδικτύου, οπου έγραφαν ότι τους βόλευε) αλλά και η παγκόσμια κρίση υγείας που ζούμε όλοι μας . Οι τεχνικοί αλλά και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα καλεστήκαμε να συνεχίσουμε και να υπερβάλλουμε εαυτόν για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι τηλεπικοινωνιακές δομές της χώρας αλλά καλεστήκαμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε έργο για την εταιρία .

Στην πανδημία αυτή βρεθήκαμε σε μια αμφιθυμική πραγματικότητα διότι καλεστήκαμε να συνεχίσουμε όπως κάθε μέρα να παράγουμε επαγγελματικά , φιλότιμα  και μάλιστα υπερ του δέοντος  το έργο μας ενώ βρεθήκαμε με ελλείψεις σε μέτρα προστασίας που καλύφθηκαν καθοδόν ( και συζητήσιμο το κατά πόσο , αφού τα δεδομένα από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας αλλάζουν καθημερινά ) και διαβάζαμε μεηλ από το τμήμα υγιεινής και ασφάλειας, για συμβουλές στους συναδέλφους που δούλευαν με τηλεργασία να τρώνε στικς καρότου . Οι συνάδελφοι στις επιτροπές υγείας έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και καταβάλλουν μια ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια να ενημερώσουν αλλά και να ενημερώνονται για τα κενά .Η διοίκηση ακολουθώντας την πρότερη δήλωση του προέδρου ανακοίνωσε την καταβολή ενός bonus για όλους τους συναδέλφους της πρώτης γραμμής που υπερεβαλαν εαυτό . Και εδώ λάβαμε ανακοινώσεις  που οι παρατάξεις μετέφραζαν όπως τους βολεύει το γεγονός αυτό .

Μάλιστα η συναδελφική αλληλεγγύη λίγο πολύ  ανέλαβε την πατρότητα της κίνησης αυτής . Και κατηγόρησε επανειλημμένως άλλες παρατάξεις για απουσία και για παραγωγή ανακοινώσεων . Φυσικά μέσα από μια ανακοίνωση .

Κάθε παράταξη έβγαλε ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία , θα βγάλει για την πρωτομαγιά λες και είναι τσιφλίκι της , κατάκτηση της . Κάθε παράταξη βγάζει όλο αυτό τον καιρό ανακοινώσεις για τα τεκεταινομενα αλλά αυτοί που τις γράφουν το κάνουν από το σπίτι τους , χωρίς να ξέρουν καν το μενού του wfm και μέσα από διηγήσεις και φωτογραφίες συνάδελφων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης .

Η Ακομμάτιστη ενότητα ΔΕΝ συνομίλησε με την διοίκηση για το BONUS . Σαν παράταξη απορρίπτουμε την έννοια συν διοίκησης , είναι μια ψευδαίσθηση . Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων, ΜΕΣΑ από τα συνδικαλιστικά όργανα και διαδικασίες συμμετέχουμε στις διεκδικήσεις για ΟΛΟΥΣ μας και όχι μόνο για αυτούς που ανήκουν στην παράταξη μας . Δεν θεωρούμε τσιφλίκι μας κανένα όργανο, είτε πρωτοβάθμιο είτε δευτεροβάθμιο . Δεν θεωρούμε καμία θέση κτήμα μας και δεν το κάναμε ποτέ σε όλες τις δεκαετίες των αγώνων μας .Όταν η παράταξη μας σε συνεργασία πάντα με άλλους συναγωνιστές διατυπώναμε τα βαρεα και ανθυγιεινά κάποιοι επαναστάτες του πληκτρολογίου έπαιζαν νιντεντο στην τηλεόραση τους . Όταν μέσα από τις εσωτερικές εκλογικες μας διαδικασίες ανανεώνονται οι συνάδελφοι που εκπροσωπούν την παράταξη στα συλλογικά όργανα και εκλέγουμε συναδέλφους “οτεσκλαβιτες” μέχρι και στην ομοσπονδία για να ακούγεται η φωνή και τα προβλήματα όλων μας κάποιοι είναι ισόβιοι αγωνιστές και τσακώνονται για τις θέσεις και τους σταυρούς και λοιδορούν ιστορικά σωματεία όπως η ΠΕΤ ΟΤΕ γιατί δεν είναι τσιφλίκι τους .

Μέσα από τα χρονιά εργασίας , συνδικαλιστικών αγώνων αλλά πάντα με την ιδεολογία της ενότητας , της συναδελφικότητας , της συνεργασίας ως  πιστεύω και όχι ως λέξεις σε λογότυπα και σφραγίδες συνεχίζουμε να φωνάζουμε το εξής :

Ο συνδικαλισμός είναι το τελευταίο οχυρό ενάντια στις ορέξεις της εργοδοσίας . Υφίσταται για να διεκδικούμε σωστές συνθήκες εργασίας , σωστές αμοιβές , την ασφάλεια και τις υγιεινές  (ψυχολογικές και σωματικές ) συνθήκες ώστε να εργαζόμαστε και να ζούμε τις οικογένειες μας . Τίποτα παραπάνω , Τίποτα λιγότερο .

Η διοίκηση τον λοιδορεί για να τον σβήσει , οι επαναστάτες του πληκτρολογίου τον αποδυναμώνουν ώστε να μην ασχολούμαστε οι εργαζόμενοί ,για να κάνουν ότι γουστάρουν. Ας μην τους κάνουμε την χάρη  .

output_9aqsiw

Η 1η Μάιου μας διδάσκει ότι μόνο βαδίζοντας ΜΑΖΙ και όχι πίσω από κάποιον σωτήρα μπορούμε να επιβιώσουμε .

Όπως γράφουμε στις τελευταίες ανακοινώσεις μας και άρεσε σε μια παράταξη και το αντιγράφει (μόνο που εμείς το εννοούμε)

Συνάδελφε ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η > ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η

Συναδελφικά , ακομμάτιστα αγωνιστικά δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι .

Υ.Γ χαιρόμαστε που βλέπουμε τα γραφόμενα μας να τα υιοθετούν και άλλες παρατάξεις είτε σαν έννοιες είτε σαν κείμενο που απλά αντιγράφουν. Το κακό είναι ότι το κάνουν  μόνο στις ανακοινώσεις τους και στους πύρινους λόγους τους αλλά χωρίς να τα εννοούν , χωρίς να προσπαθούν να τα κάνουμε πραγματικότητα .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s