Η μέρα της μαρμοτας

Η μέρα  της μαρμοτας

Συνάδελφε αν περιμένεις διαβάζοντας αυτό το κείμενο βαρύγδουπες ατάκες εντυπωσιασμού που στόχο έχουν να σου υποκλέψουν την ψήφο σου η να την στερήσουν από κάποια παράταξη σταματά να διαβάζεις .

Αν και βλέποντας ότι είναι κείμενο της παράταξης μας ξέρεις ότι θα διαβάσεις αλήθειες ,όπως ξέρεις ότι όταν μιλάμε μαζί είτε σε τμήμα είτε σε γενική συνέλευση, παράσταση τσίρκου δεν θα παρακολουθήσεις .

Στον κινηματογράφο , στην λογοτεχνία και στην τηλεόραση υπάρχει μια κατηγορία έργων που έχει ως βασική ιδέα ότι ο/η ήρωας παγιδεύεται σε μια κατάσταση όπου ζει την ίδια κατάσταση σε επανάληψη , δηλαδή ζει μια μέρα και όταν ξυπνά την επόμενη μέρα βρίσκεται στην ίδια μέρα σε μια επανάληψη χωρίς τέλος  .

Δυστυχώς στην καθημερινότητα μας ζούμε αυτό το σενάριο εδώ και χρονιά .Ήρθε πάλι φέτος ο καιρός της διαδικασίας της αξιολόγησης .

Ας μιλήσουμε για  το αξιολόγιο η καλύτερα ας το πούμε με το αληθινό του όνομα- απαξιολόγιο .Μια διαδικασία που χρησιμεύει καθημερινά μόνο ως όπλο πίεσης και εκφοβισμού για τον κάθε συνάδελφο .Στόχος η  κακοποίηση  του φιλότιμου , της παραγωγικότητας , της προσωπικότητας των συναδέλφων . Είναι βέβαιο πλέον με την προσθήκη των ατομικών στόχων ότι σκοπός είναι η εξόντωση του φιλότιμου οτετζη .Πάει η έννοια της συναδελφικότητας που χρόνια είναι στο dna του οτετζη , πάει και η έννοια που μας έχουν ζαλίσει οι νεομανατζερ της ομάδας.

Ο σώζων εαυτόν σωθητο και στην πραγματικότητα ούτε καν αυτό , διότι και τους αυθαίρετους στόχους αν καταφέρει κάποιος συνάδελφος δεν αλλάζει τίποτα . Όπως δεν άλλαξε τίποτα για τα καταστήματα που έκλεισαν , άσχετα αν έπιαναν τους στόχους , όπως δεν αλλάζει τίποτα για τους συναδέλφους που δεν δείχνουν απόλυτη υποτέλεια στον εκάστοτε «επιλοχία» που με το μαστίγιο δίνει το ρυθμό για να τραβάμε το κουπί στην γαλέρα .

Καθημερινά αντιμετωπίζουμε  αμφιθυμικές καταστάσεις  , οι παραλογές αποφάσεις διαδέχονται  η μια την άλλη και η πρώτη γραμμή βγάζει το φίδι από την τρύπα αλλά  ταυτόχρονα φταίει  για τα πάντα .

Οι φιλότιμοι επαγγελματίες εργαζόμενοι είναι οι φταίχτες και άλλοι είναι οι επιτυχημένοι .

Το φιλότιμο , η επαγγελματικότητα και η θέληση το έχουμε πει και το λέμε και θα το λέμε συνέχεια δεν μπορεί να βαθμολογηθεί και ξέρουμε έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτός ο σκοπός των βαθμολογητών .Απλά ενισχύεται η ψευδαίσθηση της εξουσίας και στόχος που σιγά σιγά επιτυγχάνεται είναι να μετατραπεί το φιλότιμο σε ανάγκη που είναι αποτέλεσμα του φόβου .

Αυτά συνάδελφε τα περιγράψαμε το 2015 , και κάθε χρόνο η διαδικασία , το παράλογο αυτής επαναλαμβάνεται όπως και φέτος. Στον δρόμο ήρθαν και τα job families  

 Πλέον είναι διατυπωμένο ότι ο καθένας πρέπει να είναι για την πάρτη του . Αν φταίει κάτι και το τμήμα δεν πάει καλά φταίει ο τάδε συνάδελφος όχι η έλλειψη πόρων η σχεδιασμού .Σε πολλούς χώρους εργασίας πλέον γράφονται στον πίνακα οι συνάδελφοι που πχ μιλάνε λίγο παραπάνω στον συνάδελφο για να τον βοηθήσουν,  βλέπε SOC  . Αρά στην βαθμολογία δεν φταίει ο προϊστάμενος η η έλλειψη οργάνωσης η το αλαλούμ που επικρατεί . Φταίει ο διπλανός άρα δεν μπορείς να στηριχτείς σε αυτόν αλλά πρέπει να τον κατηγορήσεις .

Και σε κάθε διατύπωση τα job families τι σου λένε,  ότι μπορείς να τα καταφέρεις , αν το θες αρκετά , αν προσπαθήσεις αρκετά . Αν θυσιάσεις εργατοώρες , την υγεία σου , τους συνάδελφους σου τον ανθρωπισμό σου . Και αν δεν τα καταφέρεις ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ που δεν το ήθελες αρκετά , που δεν πάλεψες αρκετά , που δεν ρουφιάνεψες που  δεν θυσίασες αρκετές ώρες από το σπίτι σου ,από τα παιδιά σου, από την ψυχική σου γαληνή .

Και φυσικά όλα αυτά ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ . Αυτοί που απολύονται ,πιέζονται είναι γιατί δεν ήταν καλοί όσο εσύ , δεν είχαν εταιρική νοοτροπία, δεν το ήθελαν αρκετά .

Ο συνάδελφος δεν είναι μέλος της ομάδα σου , είναι αντίπαλος , αντίπαλος για μια υπερωρία για μια διατακτική των 5 ευρώ για ένα stand by , για την θέση του senior που δεν δίνει τίποτα χειροπιαστό αλλά υπόσχεται πολλά . Και η υπόσχεση έχει μεγαλύτερη δύναμη από το χειροπιαστό και φυσικά δεν κοστίζει και τίποτα , γιατί δεν είναι εγγυημένη , είναι ΑΝ ΤΟ ΘΕΣ ΑΡΚΕΤΑ .

Και αυτά συνάδελφε θα σου θυμίζουν κάτι γιατί τα λέμε 2 χρόνια τώρα .

Όπως χρόνια και χρόνια λέμε ότι  Η ενότητα , η διεκδίκηση υγιεινών και ασφαλών συνθηκών εργασίας η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και οι σωστές αμοιβές , που είναι οι πυλώνες του συνδικαλισμού δεν συνάδουν με την εταιρική κουλτούρα .

Όπως δεν συνάδουν και με διάφορους επαναστάτες σταυροφόρους που το μόνο που τους νοιάζει είναι να κερδίσουν κάνα σταυρό , γιατί συνάδελφε για τους τσε γκεβαρα του πληκτρολογίου αυτό είμαστε , σταυροί .

Και τον επόμενο καιρό θα προστεθούν και άλλα προβλήματα . Η τηλεργασία που ήρθε τόσο απότομα στην καθημερινότητά μας με το φαινόμενο της πανδημίας , ήρθε για να μείνει . Και πέρα από τα όποια θετικά μπορεί να βλέπει ο καθένας μας ελλοχεύει και κίνδυνους .

Στην παρούσα φάση όπου ήταν διαδικασία ανάγκης όλοι οι συνάδελφοι ανταποκριθήκαν και όπως σε κάθε κατάσταση ήταν υπερ του δέοντος επαγγελματίες .

Στην επερχόμενη όμως πραγματικότητα αν μονιμοποιηθεί ως κατάσταση πρέπει να τεθούν όρια .

  • Η τηλεργασία δεν είναι κατάλληλη για όλα τα άτομα. Υπάρχει πιθανή δυσφορία και κίνδυνος αδυναμίας προσαρμογής των εργαζομένων σε εταιρείες που αποφασίζουν ότι θα εκτελέσουν προγράμματα τηλεργασίας. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε τηλε- εργασιακό περιβάλλον αρα οι συναδελφοι τίθενται σε δυσμένεια ενώ κανονικά αποδίδουν μια χαρά στην εργασία τους υπό κανονικές συνθήκες
  • Υπάρχει έλλειψη τεχνολογίας. Αρκετά σπίτια δεν είναι εξοπλισμένα για να υποστηρίξουν περιβάλλον τηλεργασίας ή οι τρέχουσες τηλεπικοινωνίες δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση τέτοιας εργασίας. Σημαντικό είναι επίσης η ύπαρξη άνεσης χώρου για εργασία και ο διαχωρισμός τους από τον υπόλοιπο χώρο του σπιτιού ,κάθε σπίτι δεν είναι ιδανικό για τηλεργασία .Το να ενισχύεις την ταχύτητα στην οικιακή σύνδεση του συνάδελφου δεν είναι παροχή
  • Η εταιρική οργάνωση. Η οργάνωση και η κουλτούρα ισως να είναι έτοιμη προς το παρόν να προσαρμοστεί στην ευελιξία της τηλεργασίας, αφού και οι ίδιοι οι προϊστάμενοι δεν έχουν τις γνώσεις της εξ’ αποστάσεως διοίκησης των τηλεργαζομένων. Καθώς οι τηλεργαζόμενοι ανεξαρτοποιούνται ολοένα και περισσότερο από την επιχείρηση από άποψη χώρου και χρόνου εργασίας, περιορίζονται οι δυνατότητες επηρεασμού της οργάνωσης της εργασίας (εργασιακός χώρος, εργασιακό περιβάλλον και ώρες εργασίας) μέσω κανονισμών και συστάσεων. Και για αυτό εχουμε τα τραγελαφικά περιστατικά από συγκεκριμένους νεομανατζερ . Κάποιοι δεν ασκούν σωστή διαχείριση προσωπικού δια ζώσης θα το καταφέρουν εξ αποστάσεως ;
  • v Η πιθανή σύγχυση των τηλεργαζομένων που αφορά την κατανομή του χρόνου τους σε χρόνο ‘εργασίας’ και ‘μη εργασίας’. Υπάρχει ο κίνδυνος εργασιομανίας και άλλων τυπικά μη εργάσιμων χρονικών περιόδων .Αλλά και πίεσης αρά καταστρατήγησης του ωραρίου
  • Σημειώνονται συχνά απώλειες παραγωγικότητας λόγω τεχνικών βλαβών (π.χ. προβλήματα με τον υπολογιστή μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια υλικού και πληροφοριών). Επίσης η επιθεώρηση των μηχανημάτων στο σπίτι από κάποιον ειδικό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Φαινόμενο στο οποίο την ευθηνή την επωμίζεται ο συνάδελφος

Η επιθεώρηση της εργασίας, όταν γίνεται, δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως παρέμβαση στην προσωπική ζωή. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η επιχείρηση παραχωρεί τον απαραίτητο εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο και του καλύπτει με προκαθορισμένες περιοδικές αμοιβές μέρος των λειτουργικών δαπανών, ανακύπτουν ζητήματα ως προς το οικογενειακό άσυλο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις περιπτώσεις που απαιτούνται έλεγχοι και επιθεωρήσεις των συνθηκών εργασίας και του τρόπου χρήσης του εξοπλισμού.

Οι επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή όταν υπάρχει σύγχυση μεταξύ οικογένειας και εργασίας.

Η παραμέληση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας. Αν και όταν η τηλεργασία εκτελείται από μισθωτό ισχύουν κατά κανόνα χωρίς περιορισμούς, τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας και οι κανονισμοί πρόληψης ατυχημάτων των υπηρεσιών επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας, ωστόσο κατά την τηλεργασία από το σπίτι μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι.

Η μείωση της δυνατότητας κοινωνικής έκφρασης και συλλογικής εκπροσώπησης που μπορεί να οδηγήσει σε εργασιακή πόλωση.

 Ειδικά στην τηλεργασία στο σπίτι, μεταφέρεται μέρος του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης στον εργαζόμενο, καθώς δεσμεύεται ένα τμήμα της κατοικίας του ( χωρίς απαραίτητα να πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις πυρασφάλεια, εργονομική διευθέτηση εξοπλισμών, καταλληλόλητα φωτισμού ) για εργασιακούς σκοπούς και επιβαρύνεται με το επιπλέον κόστος ηλεκτροδότησης, τηλεφώνων, υδροδότησης.

Τέλος, μιλώντας για αρνητικές επιπτώσεις δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή των εργαζομένων. Κάποιος όχι τόσο καλά εκπαιδευμένος τηλεργαζόμενος που εργάζεται αποκλειστικά στο σπίτι και του έχει δώσει όλο τον εξοπλισμό εταιρεία, δε μπορεί να είναι σίγουρος αν τον παρακολουθούν. Σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία ίσως να μας οδηγεί σε ένα σύστημα που ο εργοδότης θα μπορεί χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές που του παρέχουν οι υπολογιστές και οι τηλεπικοινωνίες να επιτύχει την τέλεια παρακολούθηση.

Στην αρχή του κειμένου αναφερθήκαμε στον/ην ήρωα της ιστορίας που είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ . Το τελευταίο που θέλει κάθε νεομανατζερ είναι ενωμένους εργαζομένους που διεκδικούν το δίκιο τους .  Αυτό που θέλουν είναι αποδυναμωμένα σωματεία που οι εκπρόσωποι τους τρώγονται μεταξύ τους και εργαζομένους που διαγράφονται η απορρίπτουν την έννοιά του συνδικαλισμού . Συνάδελφε ο συνδικαλισμός με τα όποια αρνητικά του είναι δημιουργήθηκε από τους εργαζομένους για τους εργαζομένους . Συμμετέχοντας τον βελτιώνουμε . Απαξιώνοντας τον καλό κάνουμε μόνο στα bonus των νεομανατζερ .

Συνάδελφε ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η > ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ/Η

Συναδελφικά , ακομμάτιστα αγωνιστικά δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι .

Τιμούμε την εργασία μας , διάγουμε με επαγγελματισμό ,φιλότιμο και συναδελφικότητα την καθημερινότητα μας στην εργασία μας και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ μας

Όπως λέει και το τραγούδι

ο λύκος για το ΤΣΙΡΚΟ δεν δουλεύει

Τα απανταχού μέλη της Ακομμάτιστης Ενότητας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s