Η τοποθέτηση της Ακομμάτιστης Ενότητας στο συμβούλιο της ΠΕΤ ΟΤΕ την 19/06/2018

Συνάδελφοι καλημέρα , από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε υπήρξε έντονη συζήτηση και ανακοινωσιολογια για θέματα που είναι επίκαιρα αλλά δυστυχώς είναι διαχρονικά .

Οι έννοιες που θίγουμε εδώ και χρόνια όπως απώλεια έργου , ψυχολογική εργασιακή πίεση και έλλειψη σχεδιασμού , το βασικό μας οπλο για την κατοχύρωση του έργου μας , η εκπαίδευση σιγά σιγά υιοθετούνται από όλους .Βεβαία μόνο κατ’ονομα και για εντυπώσεις .

Σιγά σιγά ίσως οι εργασίες των τεχνικών μειώνονται σε αριθμό λένε οι διοικούντες  αλλα δυστυχώς αυξάνεται δραματικά η διάρκεια τους . Τα rural , τα oxygen και οι vobb βλάβες αντικατέστησαν την αλλαγή ενός κεντρικού η απερχομένου με χρόνους πολλαπλάσιους και φυσικά σε κάθε εργασία πρέπει να προσπαθήσει κάποιος και για πώληση .

Και τα leads . Ας πούμε κάποια  πράγματα για αυτή την λαίλαπα διότι οι συνάδελφοι τα ζούμε κάθε μέρα .

Παρά τις  διαβεβαιώσεις και φέτος μετά από την συνάντηση με την πετ  ότι το project των πωλήσεων (leads) δεν έχει καμιά σχέση με το έργο μας και ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουμε και να αφήσουμε να επιβληθεί  στην καθημερινή μας εργασία οτιδήποτε διαφορετικό ,οι εκπρόσωποι της διοίκησης οι προϊστάμενοι εμμέσως πλην σαφώς παρουσιάζουν όπως είπαμε  ότι το έργο των τεχνικών συρρικνώνεται και ότι αν δεν μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε πώλησης θα βρεθούμε σε άσχημη θέση .

Και να μην ξεχνάμε ότι στις συναντήσεις μάνατζερ -προσωπικού γίνεται στατιστική ανάλυση των leads και υπάρχει πίεση για επίτευξη συνεχώς αυξανόμενων στόχων .

Γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερο ακόμα εργασιακό άγχος στον τεχνικό που τρέχει σαν καρτούν να προλάβει τα πάντα . Άγχος που μεταφράζεται σε επιβλαβείς φυσικές και συναισθηματικές αντιδράσεις.

Το παράλογο σενάριο βέβαια συνεχίζεται  διότι ο τεχνικός θεωρείται υπεύθυνος και για το αν μεταφράζονται τα leads σε πωλησεις , διαδικασία στην οποία αυτός/η δεν εμπλέκεται πουθενά πλην της έναρξης της διαδικασίας. Η ακόμα πλέον οι τεχνικοί μερικές φορές καλούνται  να πάρουν τηλέφωνο τον υποψήφιο πελάτη και να δώσουν αναφορά γιατί πχ δεν σήκωσε το τηλέφωνο όταν τον πήραν .

 

Είναι πλέον αυταπόδεικτο  ότι δεν ισχύει η πραγματικότητα όταν  απευθύνονται σε εμάς το προσωπικό αλλά η πραγματικότητα μετασχηματίζεται σε ότι βολεύει  εκείνη την στιγμή και μόνο για εκείνη τη στιγμή .

Η πετ πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τις τοπικές διοικούσες να είμαστε δίπλα στους συναδέλφους όταν η πίεση είναι έξω από τα όρια της λογικής .

Και φέτος το αξιολόγιο μετατράπηκε σε απαξιολόγιο . Μια διαδικασία που χρησιμεύει μόνο ως όπλο πίεσης και εκφοβισμού για τον κάθε συνάδελφο .Για ακόμη μια φορά κακοποιήθηκε το φιλότιμο , η παραγωγικότητα , η προσωπικότητα των συναδέλφων . Τελικά ίσως κάποιοι να στοχεύουν στην εξόντωση του φιλότιμου οτετζη .

Η νύχτα έγινε μέρα και το μαύρο άσπρο και οι φιλότιμοι επαγγελματίες εργαζόμενοι είναι οι φταίχτες και άλλοι είναι οι επιτυχημένοι .

Το φιλότιμο , η επαγγελματικότητα και η θέληση το έχουμε πει και το λέμε και θα το λέμε συνέχεια δεν μπορεί να βαθμολογηθεί και ξέρουμε έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτός ο σκοπός των βαθμολογητών .Απλά ενισχύεται η ψευδαίσθηση της εξουσίας και στόχος που σιγά σιγά επιτυγχάνεται είναι να μετατραπεί το φιλότιμο σε ανάγκη που είναι αποτέλεσμα του φόβου .

Και τώρα η διοίκηση το μοχλό πίεσης το έκανε βόμβα . Με την προσωπική στοχοθεσία  μιλάμε για καταστάσεις που θα ξεφύγουν από κάθε λογική .Είτε με τις πώλησης είτε με οποιονδήποτε στόχο .

Η λύση που έχουμε προτείνει αν διατηρηθεί η φιλοσοφία του αξιόλογιου είναι η αξιολόγηση 360 μοιρών που πρέπει να διατηρηθεί και η ανωνυμία της και να παράγει βελτίωση 360 μοιρών   και όχι απολύσεις .Και αφού έσκασε και το θέμα του νέου αξιόλογιου έσκασαν και οι εθελούσιες

Αναγκαστικές έξοδοι που ονομάζονται “εθελούσιες” Έξοδοι κινήτρων και αντικινήτρων. Από την μια το κίνητρο ότι μια τεράστια εταιρία όπως η DT δίνει χ χιλιάδες ευρώ . Και η επιλογή είναι ή φεύγεις “εθελοντικά” ή μπορεί να απολυθείς αφού πλέον οι νομοί το κάνουν ποιο εύκολο και από την αναπνοή .

Κάποιος μπορεί να πει ότι αν αυτό γίνει ευρέως γνωστό θα πληγεί  το κοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας .Σήμερα στην κατάσταση που επικρατεί ποιος θα λυπηθεί τον “κακομοίρη ” που απολυόμενος παίρνει και καλά παχυλή αποζημίωση ενώ εκατοντάδες χιλιάδες στέκονται στην ουρά για συσσίτιο;.

Με το αξιολογιο ο κάθε προϊστάμενος κατά περίπτωση και κατά το δοκούν αξιολογεί το προσωπικό χωρίς ποιοτικά κριτήρια , κατά τα αλλά θεωρείται ποιοτική έρευνα τα αυτοματοποιημένα τηλεφωνήματα όπου ένας τεχνικός που κλείνει 1000 εργασίες το χρόνο και 19 τυχαία τηλεφωνήματα με γενικής φύσεως ερωτήσεις που σύμφωνα με κάποιους απεικονίζουν την ποιότητα της δουλειάς του .

Έτσι λοιπόν δημιουργούνται τα κίνητρα και τα αντικίνητρα .

Ως νέο συμβούλιο αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεταξύ άλλων και η ακομμάτιστη ενότητα όπως πάντα με πυξίδα την εμπειρία μας ως τεχνικοί την συνεχή επαφή με τους συναδέλφους και με προτάσεις θα είμαστε εδώ και στους χώρους δουλειάς δίπλα στον συνάδελφο και όχι πάνω από κάποιο πληκτρολόγιο όπως κάποιοι που γράφουν  για επαναστάσεις στην πραγματικότητα που αυτοί συνδημιουργησαν

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s